Novinky Arion říjen 2006

Autor: PeLech <pe.lech(zavináč)atlas(tečka)cz>, Téma: Info z Pohodlí, Publikováno: 06. 10. 2006

ARION

ARION

Label Arion je firmou dodávající do celého světa nosiče CD s world music i etnickou hudbou, specializuje se však také na hudbu klasickou. V říjnu si tato firma připravila dvě novinky z odlišných hudebních světů, které se jí podařilo spojit v jeden celek.. Klasické CD okořeněné orientem Pellegrino a klasické CD Mathieu Abelli & Fuoco e Cenere - Canta Napoli.


Ensemble XVIII - 21 - Musiques des Lumiéres

IL PELLEGRINO

ARN68716
Il Pellegrino

Il Pellegrino

Je to poprvé, kdy Ensemble XVIII - 21 Musiques des Lumiéres, pod vedením Jeana - Christopha Frishe vydal svou nahrávku u labelu Arion. CD Pellegrino je vskutku pozoruhodné. Obsahuje krásná oratoria v Monteverdiho stylu, jejichž zajínavostí je, že všechny nástroje a vokály jsou ze Sirie a Východu..

Tento nádech orientu je cítit na celém CD a vrcholí skladbou č.20, kterážto je čistě orientální. Dalsí zajímavostí tohoto CD jsou texty, napsané velmi originálním umělcem, Petrem della Vale, který mnoho let celstoval po Asii a přinesl s sebou do hudby nádech Orientu, na svých cestách se představoval pod pseudonymem Pellegrino a právě on a jeho orientální cesty byly inspirací jak pro hudebníky, tak pro název samotného CD. Další výraznou osobou tohoto CD je právě Jean Ch. Frich, zkušený hudebník, vedoucí tohoto projektu (za zmínku stojí jeho předchozí zpracování děl: Tenebrae lessons a Music at the court of Pekin), kterému se podařilo všechny styly a vlivy spojit dohromady v jedek krásný celek, třpytící se jak barvy orietálního sametu..

CD obsahuje 26 skladeb.

Datum vydání: říjen 2006 l Label: Arion l Kup Il Pellegrino na Pohodli.com

Zajímavé odkazy:

Stránky Ensemble XVIII - 21 - Musiques des Lumiéres
Detail CD na stránkách Arionu



Mathieu Abelli & Fuoco e Cenere

CANTA NAPOLI - 400 ANS DE CHANSONS NAPOLITAINES

ARN68730
Mathieu Abelli & Fuoco e Cenere

Mathieu Abelli & Fuoco e Cenere

Ensemble Fuoco e Cenere a jejich dynamický leader Jay Benfeld, se představují se svou první nahrávkou u Arionu, kde se také poprvé objevuje nadějný mladý tenor Mathieu Abelli, který bude zpívat titulní roli v opeře Le Chanteur de Mexico od Francise Lopeze v Národním divadle v Paříži, kde také byla uvedena premiéra tohoto díla v roce 1951.

Mathieu Abeli byl vybrán, aby na CD představil 400 let neapolské písně, od Baroka až do období Romantismu..


CD obsahuje 27 skladeb.

Datum vydání: říjen 2006 l Label: Arion l Kup Canta Napoli na Pohodli.com

Odkazy:

Detail CD na stránkách Arionu