To jsou věci – poslouchat ranní rágu v poledne. Smí se to?

Autor: Jerzy Podulka <podulka(zavináč)pohodli(tečka)com>, Téma: Indie, Publikováno: 25. 10. 2006

R&S Mishra

R&S Mishra

Jednou, před pár lety, nastal v mém životě zvláštní den. Zjistil jsem, že i při ostrém jarním slunci je možné ocitnout se v naprosté tmě. Během vteřiny se něco neodvratně změnilo. Cítil jsem, jakoby moje tělo ztrácelo na váze a já se propadal do nicoty. To Ti dnes přišlo – uslyšel jsem známý hlas a uviděl ruku která mi podává CD. Podíval jsem se na fotku bookletu. Byla mi povědomá. Zapnul jsem přehrávač.

Bratři Rajan a Sajan Mishra zpívají spolu už od ranného dětství. Jsou perfektně propojeni a doplňují se jako málokteří hudebníci. Jugalbandi jak má být. Zažil jsem jejich vystoupení na kterém nádherně „upletli“ rágu Salag Barari Todi. Během vystoupení jsem pozoroval, jak jejich ruce tancují ve vzduchu a napodobují zpívané fráze. Byla to nádherná hipnotizující podívaná. Svou kompozici této ranní rágy vyvíjeli pomalu a jistě. Zvuk tably, harmonia svaramandaly a dvou tampur výborně doplňovaly barvu jejich hlasu. Šest hudebníků s naprostým klidem mne přikrylo hebkou hudební dekou na dvě hodiny. Publikum probuzené vlastním potleskem se postupně vracelo na zem, a mně bylo líto že skoncili. Bylo kolem čtvrté ráno.

Rajan and Sajan Mishra in concert

Rajan and Sajan Mishra in concert

Jeden můj známý poslouchá výlučně “vocal hindustani”– severoindickou vokální hudbu. Zásadně večer a v noci, když ostatní doma už spí. Na to potřebuji naprostý klid – říká. Posloucháš jen noční rágy ? – zeptal jsem se ho. Ne, odpověděl, to bych ty ostatní rágy nikdy nemohl slyšet. Neni to jedno? Hlavně, že jsem tu hudbu objevil. Dává mi to, co doposud ve mně chybělo – dodal.

V poledne 1. června 1997 jsem poslouchal záznam toho koncertu v úplně jiném rozpoložení. Tekoucí minuty šly pozpátku a já jsem přestal vnímat zvláštnost dne a neodvratnost změn. Ten den si pamatuji moc dobře. K této nahrávce se vracím často. Pamatuješ si ten den? Bylo to pondělí?

Interpreti:

Skladby:

  1. Raga Salag Barari Todi - 50:39
  2. Raga Bairagi Bhairo - 26:15

Rok vydání: 1997 l Label: Chandra Dhara Records l Kup R&S Mishra na Pohodli.com

Zajímavé odkazy:

Informace o interpretech Rajan and Sajan Mishra (anglicky)
Galerie fotografií Rajan and Sajan Mishra