Taraf de Haidouks

Autor: PeLech <pe.lech(zavináč)atlas(tečka)cz>, Téma: Etnica, Publikováno: 29. 11. 2006

 Dumbala Dumba

Taraf de Haïdouks

Taraful Haiducilor neboli Taraf de Haïdouks, jsou rumunská gypsy kapela, která si svým bezprostředním až naturálním repertoárem získala obrovské publikum po celém světě.

Taraf de Haïdouks

Taraf de Haïdouks jsou snad nejznámější kapelou taraf. Proslavili se v roce 1989 jeko Lăutari, což jsou tradiční muzikanti hrající folklor na svadbách a jiných slavnostech. Tito hudebníci pocházejí z města Clejani a tvoří velkou kapelu. Jako ostaní taraf i zde hraje jak stará, tak mladá generace, složení se podle potřeby střídá a není výjimkou že kapelu tvoří rody (takže můžete vidět hrát dědu na housle, syna na cymbál a vnuka na flétnu, atp.). Jejich název pochází z Rumunštiny. Taraful Haiducilor znamená "banda zločinců", avšak díky francouzským vlivům se zažilo spíše jméno Taraf de Haïdouks.

Dumbala Dumba

Od roku 1989 Taraf vydali spostu nahrávek, někteří z nich se podíleli i na etnomuzikologických projektech, nebo na projektech s brass kapelou také z Rumunska - Fanfare Ciocarlia.
Mezi jejich CD patří: Musiques de tsiganes de Roumanie (1991), Honourable Brigands, Magic Horses And Evil Eye (1994), Dumbala Dumba (1998) a Band of Gypsies (2001). Můžete je také slyšet na etno kompilaci Romania od labelu NetworkMedien, které je plné cikánských rytmů a písní. Mě zasáhlo do srdce právě album Dumbala Dumba. Je to CD opravdu neobyčejné. Snoubí se na něm snad všechny vlivy rumunské hudby od sólových pasáží flétny a cymbálu až po vášnivé čardáše a tance, kde je slyšet mohutný ansámbl smyčců. Ve všem je také cítit atmosféra Rumunska - divokost jejich přírody, ale i drsnost jejich vesnic a také životů, to vše je v této hudbě. Netradiční na tomto CD je skladba č. 2, protože ji zpívá žena, i když je tradicí, že rumunské traf jsou složeny z mužů. Nejvíce obdivuji housle, které si v nejedné skladbě troufnou na ďábelsky rychlé písně, při kterých se až tají dech.

Další noví lidé jsou okouzleni

Musím říci, že i když jsem v Rumunsku nebyla, toto CD mi poskytlo naprostou cestu přes všechny její provincie, hudbu divokou, melancholickou i hravou, plnou temperamentu. Věřím, že náboj jejich hudby bude stále okouzlovat více lidí..

Interpreti:

(jádro kapely, na koncertech jich někdy vystupuje až 30)

Skladby:

  1. Introduction
  2. Dumbala Dumba
  3. Sabarelu (Cit E Argesul De Mare)
  4. Rustem
  5. Foii De Prun Si Foii De Praz
  6. Cuculetu
  7. Terno Chelipe
  8. Catar O Birto Mai Opre
  9. Pe Deasupra Casei Mele
  10. Mesteru Manole
  11. Cintece De Jale
  12. Pe Drumul Minastiresc
  13. Padure Verde, Padure
  14. Tambal Solo
  15. Tot Taraful
  16. Hora Ca La Ursari
Promo snímek

Taraf de Haidouks

Datum vydání: 1998 l Label: Crammed Discs l Kup Dumbala Dumba na Pohodli.com