Rubriky:
Autoři blogu:
Anketa:
Jaký způsob platby na internetu upřednostňujete?

Na dobírku (4675 hl.)
 
Kartou (3533 hl.)
 
Předem na účet (3552 hl.)
 
Paypal (3498 hl.)
 
Hotově v obchodě (3862 hl.)
 

Celkem hlasovalo: 19120
Nejčtenější:

Neexistuji vhodna data!

Blog Pohodli:

E-mail:
blog(at)pohodli.com

Tel:
775367425

ICQ:
251147373

hledáme redaktory

články e-mailem

Počet zobrazených článků: 14 (z celkem 14 nalezených)

Africké mše – klenot lidového duchovního zpěvu

(Terezie Minářová Výborná, Recenze, 16.08.2008)
Kdo kdy slyšel zpívat černochy, ať už africké nebo americké, ví, jakou obrovskou hudebností oplývají, že jejich hudba za doprovodu různých perkusí je živelná, nezkrotná, nespoutaná a maximálně expresivní. Tomu tak je za předpokladu, že jejich hudební přirozenost a tvořivost není uskřípnuta do evropských hudebních zákonitostí a šablon. A to je naštěstí zachováno i na tomto CD African Masses.

Azam Ali a její ráj pro hrdiny

(Ivan Minář, World Music, 01.02.2008)
Už jste někdy měli sen, v němž kráčíte po nádherném orientálním koberci a za ruku vás při tom vede svůdná indická kráska s úchvatným hlasem? Ne? Tak to jste ještě asi neslyšeli sólové album Azam Ali, majitelky jednoho z nejpodmanivějších hlasů žánru World Music.

Zlámaná angličtina Karshe Kaleho

(Ivan Minář, World Music, 01.08.2007)
Pokud bychom chtěli najít nový zvuk reprezentující globální kulturu nového tisíciletí, nejlepším příkladem by byl právě Karsh Kale - producent, skladatel, hráč na tabla, bubeník, DJ a hlavně hudební vizionář, pro kterého není rozpor mezi kulturou východu a západu. Narodil se na jejich pomezí a ve své tvorbě je dokázal spojit v jediný organický celek.

Calypso Invasion versus Manu Chao

(Jerzy Podulka, Recenze, 07.06.2007)
Calypso je formou lidové hudby Karibiku. Své prvopočátky má v XVII. století, když na karibské ostrovy začali nedobrovolně migrovat afričani. King Selewa, narozený roku 1968 v Africe, si zamiloval tento styl a dobrovolně migroval do Trinidadu – hlavního centra calypso. Chtěl se seznámit s mistry a více proniknout k duchovi poesie tohoto stylu, a zároveň i rituálům woodoo, které tam mají svůj domov.

Taraf de Haidouks

(PeLech, Etnica, 29.11.2006)
Taraful Haiducilor neboli Taraf de Haïdouks, jsou rumunská gypsy kapela, která si svým bezprostředním až naturálním repertoárem získala obrovské publikum po celém světě.

Svět rumunské hudby

(PeLech, Etnica, 24.11.2006)
Rychlé čardáše, baladické písně a mužský zpěv zdobený specifickým vibrátem.. Tento článek věnujeme nejen jim, ale hlavně krásné a živelné rumunské hudbě.

To jsou věci – poslouchat ranní rágu v poledne. Smí se to?

(Jerzy Podulka, Indie, 25.10.2006)
Jednou, před pár lety, nastal v mém životě zvláštní den. Zjistil jsem, že i při ostrém jarním slunci je možné ocitnout se v naprosté tmě. Během vteřiny se něco neodvratně změnilo. Cítil jsem, jakoby moje tělo ztrácelo na váze a já se propadal do nicoty. To Ti dnes přišlo – uslyšel jsem známý hlas a uviděl ruku která mi podává CD. Podíval jsem se na fotku bookletu. Byla mi povědomá. Zapnul jsem přehrávač.

Gummani Djakta - Svět je iluze

(Jerzy Podulka, Indie, 21.10.2006)
Poslouchám indickou klasickou hudbu už řadu let. Potkal jsem ji náhodou. Když mi bylo šestáct, dostala se mi do rukou v mém životě první indická nahrávka. Na fotce obalu byli tři hudebníci se třemi podivnými hudebními nástroji, které jsem neznal. Sitar, tabla a tampura. Ani jsem netušil, ani nespekuloval co uslyším, když si večer doma zapnu mono gramofon a pustim půjčené LP.

J. E. Berendt - Rituals of Transformation

(Vlastimil Rajnošek, Etnica, 04.09.2006)
Tyto 2 CD zaznamenávají v celkové délce 106 minut naprosto výjimečný koncert z července 1996 v koncertním sále Stuttgartské obdoby HAMU. Autorem projektu spojení gregoriánského rekviem, Mozartova rekviem a transformačních tantrických rituálů Yamantaka a Mahakala tibetských mnichů z nově zbudovaného kláštera Taši Dhargye z jihoindického Maisuru je pověstný Joachim – Ernst Berendt. Dalšími spolutvůrci projektu byli profesor komparativní religionistiky Mnichovské university Michael von Brück a lama Dobun Tulku, ředitel Tibetského kulturního centra v Dilí.

Spices of Zanzibar

(Edmar Tekenene, Etnica, 05.07.2006)
Spices of Zanzibar
Toto CD sice není žádnou "žhavou novinkou" avšak má pro mne hodnotu, kterou bych Vám rád nastínil. Skupina Mila na Utamaduni ze Zanzibaru nahrála velmi neobyčejné CD, kde se misí prvky arabské a africké hudby. Spices of Zanzibar tyto vlivy jemně mísí v originální a příjemnou hudbu.

Sara Tavares - Portugalsko kořeněné Afrikou

(PeLech, Etnica, 16.06.2006)
Sara Tavares, portugalská zpěvačka, písničkářka a kytaristka s africkými kořeny, vydala v únoru letošního roku své nové (v pořadí již třetí) album - Balancê. Tímto albem plným energických melodií v houpavém rytmu a sametově zabarveným hlasem si získala spoustu příznivců..

Nostalgické Puerto Rico

(Edmar Tekenene, Etnica, 16.06.2006)
Přetože jsem nikdy nebyl v Puertu Ricu, s CD Los Angeles Prietos jako by se to dělo pokaždé, kdy si ho pustím. Hudba má ryzí až neuvěřitelně vtahující atmosféru. Hudba je velice sugestivní a silně prožívaná...

India Archive Music - 15 světelných let

(Jerzy Podulka, Indie, 15.06.2006)
Ustad Vilayat Khan
Podle mnoha znalců hindustani (severoindické klasické hudby), je label India Archive Music (USA) jedním z těch nejlepších, které se na ni specializují. A podle mne je nejlepší a výjimečný!

Panjea čerpá z Afriky

(Edmar Tekenene, World Music, 13.06.2006)
Chris Berry & Panjea vydal 18. dubna 2006 nové CD Dancemakers u nakladatelství Wrasse Records. Zaposlouchejme se do energických skladeb s prakticky dokonalými vokály. CD obsahuje 12 skladeb, o kterých se dá bez nadsázky říci, že jsou dotažené k dokonalosti...


Přispějte vlastním článkem!

Zajímají Vás témata tohoto webu? Chcete psát pro tento server?

Máte své oblíbené CD? Chcete se s ostaními podělit o zážitek?

Zúčastněte se vytváření Blogu Pohodli.

Kontaktujte nás.




| Home | Rubriky | Top 15 | Vyhledávání | Ankety | Registrace | RSS |
| Některá práva vyhrazena. | © Pohodli.com |
| Powered by phpRS | Webdesign Pohodlí | Vstup pro autory |